Uppsamlingsheat: Bortom workshop – Hur bidra till hållbar kapacitetsutveckling, 14-16, 21-23 september

Ett lärprogram där vi tillsammans gör en djupdykning i vad som bör beaktas i utvecklingsprojekt och program som eftersträvar kapacitetsutveckling. Eftersom så många projekt lägger stor vikt vid workshops och seminarier, tittar vi först och främst närmare på hur man kan designa sådana event på ett sätt som effektivt åstadkommer individuellt lärande. Vi begrundar även vad som krävs för att en hel organisation ska förankra nya arbetssätt och hålla fast vid dem. Deltagarna förväntas efter lärprogrammet både kunna förankra nya arbetssätt inom sin egen svenska organisation och stödja externa partners i samma arbete.

Syfte

Att höja svenska biståndsaktörers interna kapacitet att stödja kapacitetsutveckling hos sina internationella partners inom ramen av pågående eller planerade projekt.
 

Läromål

Efter aktivt deltagande i workshopen kan du
  • designa effektiva workshops
  • utvärdera lärandet
  • föreslå konkreta åtgärder för att förankra relevanta lärdomar inom en organisation.
 

Metod

Innan kursstart förväntas deltagarna logga in på en lärplattform och göra några enkla uppgifter (högst en timme).
 
Under den digitala kursen varvas korta inslag av teori med ett flertal deltagarcentrerade metoder, dels för att garantera inlärning och dels för att demonstrera lättanvända metoder som deltagarna själva kan använda under sina kommande event. 
 
Det är centralt att deltagarna under hela lärprocessen relaterar alla teorier och metoder till egna pågående eller planerade workshops och seminarier. Diskussioner och feedback, med dessa event i fokus, garanterar att deltagarna efter kursen har långt förberedda skisser för sitt nästa event.
 
Efter kursen upprätthålls lärandet med repetitionsmejl samt skräddarsydd coachning och rådgivning via mejl/telefon/Skype enligt efterfrågan. Varje organisation kommer dessutom ha möjlighet att sända en representant att delta som stödfacilitator i nästa kurs och därmed fördjupa sitt eget lärande genom att lära ut till andra.
 

Målgrupp

Detta är ett uppsamlingsheat för de organisationer som redan gått Bortom workshop och vill fylla på med ytterligare kollegor:
 
ACT Svenska kyrkan 
Arbetsförmedlingen 
Centerpartiets internationella stiftelse 
Domstolsverket 
Folkhälsomyndigheten 
Hav- och vattenmyndigheten 
Internationellt centrum för lokal demokrati
Kemikalieinspektionen 
Kommerskollegiet
Kvinna till Kvinna
Lantmäteriet 
Läkarmissionen 
Medieinstitutet Fojo
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 
Migrationsverket 
Naturvårdsverket
NIRAS
Näringslivets Internationella Råd
Olof Palmes Internationella Center
Patent- och registreringsverket
Skatteverket
Skogsstyrelsen  
Statistiska centralbyrån 
Svenska missionsrådet 
Sveriges geologiska undersökning
Union to Union
 
I mån av plats tar vi in nya organisationer som då förväntas delta med tre medarbetare. Kontakta i så fall Olivia Setkic, Sida Partnership Forum.
 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 18 augusti 2021, med förbehåll för att urvalet görs efter att lämpliga kandidater anmält intresse. Besked lämnas senast 23 augusti.

Förankringsarbetet underlättas av att flera medarbetare aktivt arbetar för samma förändring. Det är viktigt att en eller flera av er har mandat att introducera förändringar inom organisationen. Eftersom hållbart förändringsarbete kräver en viss tidsinvestering är det väsentligt att deltagarna är villiga och har sin chefs tillåtelse att avsätta tid för utvecklingsarbete även efter kursdagarna.

Ansök gärna om att delta tillsammans med internationella samarbetspartners.

 

Datum och tid

14-16 och 21-23 september, 2021 (totalt sex halvdagar)
Alla dagar 09.00-12.00
 

Plats

Workshopen äger rum online via Zoom. Alla deltagare bör sitta i eget rum och ha tillgång till en egen dator med en stark internetanslutning (du ska kunna strömma video). Vi rekommenderar att du använder hörlurar snarare än datorns ljud för att minska rundgång i mikrofonen, bakgrundsljud och för att generellt förbättra inlärningsupplevelsen för alla deltagare.

Ansvarig för kursen

Olivia Setkic, Sida Partnership Forum
 

Kostnad

Workshopen är kostnadsfri.
 

Språk

Svenska (kan hållas på engelska vid behov).
 

Kontakt

Har du praktiska frågor, kontakta Lisbeth Nylund, Sida Partnership Forum.